Stichting Sonoro

Stichting Sonoro

Wakker worden in Mexico

Stichting SonoroPosted by Felicia Sat, July 04, 2015 05:54:20

Eindelijk ben ik weer op die voor mij zo vertrouwde plek. Ik neem het landschap nog eens goed in me op: groene bergen, een blauwe lucht met prachtige witte wolken, en achter die bergen steekt de top van de vulkaan “El Pico de Orizaba” imposant boven alles uit. Ik ben net aangekomen in Orizaba, een voor Mexicaanse begrippen kleine stad, waar ik me op mijn gemak en veilig voel met lieve schoonfamilie en vrienden om mij heen. Het gevoel van gastvrijheid dat ik van deze mensen krijg geeft een onwaarschijnlijk warm gevoel. Het is bijna niet voor te stellen dat ditzelfde Mexico ook een heel andere kant heeft. Een kant waar rivaliserende drugskartels vechten om de macht en waar je met een beetje pech midden in een schietpartij tussen deze bendes terecht kan komen. Of die kant waar een vriend van een vriend is doodgestoken doordat hij met het verkeerde meisje uitging. Die jongen was pas 14. Dit zijn verhalen die hier aan de keukentafel verteld worden tussen de veilige muren van thuis want op straat is het beter om je mond te houden over dit soort thema’s.

Ik word wakker van het geluid van zingende vogels en het vallen van de avocado’s van de boom naast mijn raam. Op de achtergrond het oorverdovende geluid van auto’s en straatverkopers die al lopend hun waar aanprijzen. PAAAAAN!!! TAMALEEEEES!! GAAAAS!!! Ik word pas echt goed wakker als ik de goederentrein die door Orizaba rijdt hoor claxonneren, als daar een decibelmeting aan zou worden gewaagd zou die ver boven de Nederlandse decibelgrens uitkomen mijmer ik… Het is diezelfde trein waar immigranten vanuit Nicaragua en Guatemala illegaal meereizen, al zittend op de goederenwagons met het gevaar in slaap te vallen en van de trein te vallen. Ik zie ze vaak lopen langs de rails, jongens van een jaar of 18 en zelfs kinderen op zoek naar een beter en vooral veiliger leven in de Verenigde Staten. Vaak als ze de grens bereiken worden ze in detentiecentra gestopt waarna ze weer onverbiddelijk teruggestuurd worden.
Ik sta op neem een douche en ga aan de keukentafel zitten waar ik me tegoed doe aan een stevig (en pittig!) maar overheerlijk ontbijt met picaditas; kleine taco’s met chilisaus in de kleuren van de Mexicaanse vlag, vers fruit en sinaasappelsap. Vandaag gaan we bespreken hoe ons festival er dit keer uit gaat zien.

Het “2ndo Festival Internacional de la fundación Sonoro” zal dit jaar plaats vinden van 20 t/m 24 juli.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Netty Sat, July 11, 2015 08:30:23

Leuk Felicia! Ik word steeds nieuwsgieriger naar Mexico... Veel plezier met de voorbereidingen voor het festival!

Posted by Rlzelien Sat, July 04, 2015 21:18:44

Wat een goed ide te "bloggen" Felicia, leuk je via de blog te volgen, het geeft voor mij zo n herkenbaar mexicasns berld! Succes met de voorbereidingen voor fesitval en Sony in M stad. Liefs vznuit ern ttopisch warm Nederland. X jeam